ISCA Secretariat: Vester Voldgade 100, 2, DK-1552 Copenhagen, Denmark - CVR 29 50 05 41 Tel: +45 29 48 55 51 / info@isca-web.org22/4/2015Mountains & Fjords Nordisk Lederskole 2015

Årets Nordiske Lederskole hedder Mountains & Fjords, og med den titel har du sikkert allerede gættet hvor den finder sted! Det er selvfølgelig Norge, nærmere bestemt Stryn og Vågsøy, hvor man kan opleve noget af det bedste af fjeld og fjord i hele Vestnorge. Og det er ikke engang en overdrivelse!

 

Friluftsliv er nøgleordet for Mountains & Fjords. Unge idag lever et langt mere stillesiddende liv end tidligere generationer. Derfor skal lederskolens deltagere ud i naturen og udforske hvordan man bruge den til et mere fysisk aktivt liv og til at skabe nye fælleskaber mellem unge.  ”Friluftsliv er sejt, sjovt  og sundt, og så giver det rigtig mange muligheder for læring og udvikling - både personligt, socialt og fagligt” siger Hilde Sværen, som er organisationsrådgiver i 4H Sogn og Fjordane. ”Vores mål er at klæde deltagerne på til at blive dygtige og kompetente ledere inden for friluftsaktiviteter, så de kan tage herfra med masser af nye ideer til friluftsaktiviteter i bagagen – klar til brug i deres egne organisationer”.

 

Som noget helt nyt står der i år to værtsorganisationer bag Lederskolen, nemlig 4H Norge og Norsk Bygdeungdomslag, NBU. Den konstellation giver en enestående mulighed for at få det bedste af to verdener. 4H Norge er stærke på praktiske aktiviteter og ”at lære ved at gøre” bl.a. om naturen, som står helt centralt i 4H’s arbejde. NBU er til gengæld stærke på kursusaktivitet og organisationsuddannelse, i løbet af et år arrangerer NBU kurser for over 600 tillidsvalgte i alle led i organisationen arbejde. Med lederskolen får NBU nu mulighed for at afprøve  sin tilgang til ungelederuddannelse i en nordisk kontekst. NBU vil bl.a. stå for sessionerne om lederrollen, præsentationsteknik og mobilisering, der handler om hvordan man får flere med f.eks til arrangementer. ”Det er nyt for os, og det bliver en spændende udfordring at inspirere, engagere og udvikle en meget blandet deltagergruppe fra forskellige lande, kulturer og organisationer, der er vant til at gøre tingene på deres egen måde” fortæller Signe Lindbråten, generalsekretær for NBU.

 

Et andet nyt element i dette års lederskole er, at der kommer deltagere både fra Norden og fra Nordens nærområder, nemlig Estland og Nordvest Rusland. Et tæt samarbejde med landene i Baltikum har tidligere stået højt på NSU’s dagsorden, og unge fra Estland har også deltaget i flere NSU-arrangementer i de senere år. Nordvest Rusland er til gengæld helt nyt og uudforsket land i en NSU-sammenhæng. Men set i lyset af den nuværende storpolitiske udvikling i Europa giver det rigtig god mening at have blikket rettet mod Nordens nærområder og knytte tættere bånd til dem. Målsætninger om fredelig sameksistens og mellemfolkelig forståelse lyder måske som noget fra en svunden tid, fra helt tilbage til dengang NSU blev etableret. Men det kan vise sig langt mere aktuelt end vi forestiller os lige nu!

 

Se invitationen til Nordisk Lederskole 2015 nedenfor


Invitation til Nordisk Lederskole 2015 (PDF, 3.84 MB)