ISCA Secretariat: Vester Voldgade 100, 2, DK-1552 Copenhagen, Denmark - CVR 29 50 05 41 Tel: +45 29 48 55 51 / info@isca-web.org24/4/2015Norden er cool - men hvorfor?

Pludselig kan man ikke åbne en avis uden at læse om levende myrer, rugbrød, ramsløg og andre nordiske delikatesser. Nordiske film og tv-serier som Millenium-trilogien, Forbrydelsen, Borgen, Broen og – som det seneste skud på stammen - Fortitude går sin sejrsgang på alverdens tv-kanaler. Bøger og især krimier af nordiske forfattere bliver flået ned af hylderne og slugt i et foruroligende tempo. Det økonomiske magasin The Economist har udråbt den nordiske samfundsmodel til ”the next supermodel”, og København er kåret som verdens bedste by at bo i af magasinet Monocle med designguru Tyler Brulé i spidsen. Og sådan kunne man blive ved...

 

Norden er faktisk blevet så cool, at der ligefrem er opstået helt nye ord: Scandi Cool, Nordic Cool, Scandimania. Men hvorfor er Norden så cool, som alle fabler om lige nu? Det har vi snakket med 5 unge fra vidt forskellige steder i Norden om, Amanda Svärd fra Finland, Jonas Haukjem fra Norge, Vivi Ernstsen fra Danmark, Kim Mühlhausen fra Sydslesvig og Erhard Petersen fra Færøerne. Tilsammen har de deltaget i mere end 25 NSU-arrangementer rundt omkring i Norden og er om nogen ”nordiske veteraner”. De giver her tre bud på hvorfor de tænder på det nordiske.

 

Norden er eksotisk!

Idag kan man rejse til den anden side af jordkloden for ingen penge og opleve fjerne og eksotiske egne. Samtidig ligner landene i Norden hinanden meget, gør det ikke Norden lidt kedelig? Det er Vivi helt uenig i: ”Man behøver ikke at tage sydpå for at se noget flot, eksotisk og anderledes. Man kan endda også få et kulturchok i et andet nordisk land. Det prøvede jeg engang i Sverige. De nordiske lande har f.eks et meget forskelligt forhold til humor”. ”Grønland, Færøerne og Island er også meget forskellige fra de andre lande i Norden og på den måde meget eksotiske” forklarer Amanda. Hun fremhæver også, at man på NSU’s arrangementer gør man nogle lidt atypiske ting, man kommer udenfor de traditionelle steder i de forskellige lande, oplever landene fra en helt anden vinkel end hvis man selv rejste til landet som turist. Det giver rigtig gode mulighed for at opleve det eksotiske og fremmedartede – selv i Norden!

 

Det fælles sprog er sjovt!

Alle fremhæver også helt uafhængigt af hinanden det fælles sprog som en kæmpe attraktion ved Norden og en kilde til latter i lange baner. ”Det er fantastisk og meget fascinerende, at vi kan snakke med hinanden på vores egne sprog. Det er sjovt, og vi kommer til at grine af de fejl vi laver vores misforståelser og ikke mindst vores sexy accents” fortæller Kim. Men det med sproget har også en alvorlig side. ”Hvis vi snakker engelsk sammen hele tiden, så forsvinder de nordiske sprog. Sprog har en vigtig betydning for kultur, så det er vigtigt at bevare dem” understreger Jonas. Det kan Amanda tale med om, som finlandssvensker giver rejser i Norden gode muligheder for at bruge sit eget svenske sprog meget mere frit end når hun er hjemme i Finland.

 

Mødet med nordiske ungdomsorganisationer giver inspiration og udvikling!

Fælles for de nordiske lande er også stærke civilsamfund, hvor frivillige organisationer udgør en hjørnesten. På ungdomsområdet spiller frivillige organisationer en helt afgørende rolle for børn og unge. De er stærke på mange fronter, og det giver en god platform for udveksling og udvikling. ”Man ser ofte ens på tingene i sin egen organisation og gør tingene på samme måde. Men på et NSU-arrangement møder man mange forskellige typer organisationer og kommer ud af boblen” forklarer Jonas. Erhard fremhæver også diversiteten, de mange forskellige typer af ungdomsorganisationer som er repræsenteret i NSU, som et stort aktiv. ”For mig var det en øjenåbner at opdage, at de politiske ungdomsorganisationer, som jeg selv kommer fra, har meget fokus på dialog og diskussion, mens f.eks idrætsorganisationer som DGI og SdU er langt mere skarpe på beslutninger og handling. Dér kan vi lære meget af hinanden.”