ISCA Secretariat: Vester Voldgade 100, 2, DK-1552 Copenhagen, Denmark - CVR 29 50 05 41 Tel: +45 29 48 55 51 / info@isca-web.org24/4/2015Mød en præsident - fra Ungdommens Nordiske Råd

Kai Alajoki er nyvalgt præsident for Ungdommens Nordiske Råd (UNR), som er et forum for de politiske ungdomsorganisationer i Norden med tæt tilknytning til Nordisk Råd. Vi har snakket med Kai om nordisk samarbejde og om de planer og prioriteringer UNR har for 2015.


Hvorfor er det nordiske samarbejde vigtigt?

Det är naturligt att de länder som står varandra nära kulturellt och samhälleligt, som delar en gemensam värdegrund och historia och där vardagen är gränsöverskridande för många människor, samarbetar. Det nordiska samarbetet behövs för att det ska vara lätt att röra sig fritt i Norden, men också för att de nordiska länderna tillsammans ska vara en starkare röst i världen. Det finns fortfarande massor att göra; det behövs bara politisk vilja.

 

Hvad er din bedste nordiske oplevelse?

Det är snarare många små upplevelser som gör att jag trivs så bra i de nordiska kretsarna. Men den som kanske satt djupast spår i mig var Nordkurs på Island i fjol, där ungdomar från Nordens alla hörn pluggade isländska tillsammans och bekantade sig med den isländska kulturen under en månad.

 

Hvornår føler du dig mest nordisk?

Jag satt förra veckan tillsammans med mina norska och svenska vänner på flygplatsen i Köpenhamn och det tog ett tag innan jag ens kom att tänka på att vi representerade tre olika nationaliteter; så stark var känslan av samhörighet. Det är kanske när jag stannar upp och reflekterar över sådana här situationer då jag känner mig mest nordisk. Det är också lätt att identifiera sig som nordbo då man reser utanför Norden och träffar andra nordbor, man hör liksom till samma gäng.

 

Hvorfor stillede du op til præsidentvalget i Ungdommens Nordiske Råd?

Jag ställde upp som UNR:s president främst för att utveckla det nordiska samarbetet bland nordiska ungdomspolitiker. Jag vill också jobba för att frågor som berör unga kommer upp på den nordiska agendan. Att det nordiska samarbetet är en naturlig del av ungdomspolitiken har en positiv betydelse för det politiska samarbetet i Norden i framtiden.

 

På hvilken måde har Ungdommens Nordiske Råd betydning for børn og unge i Norden?

UNR är en arena där politiskt aktiva ungdomar får diskutera politik, knyta kontakter och lära sig om varandras kulturer och politiska system – vi måste ju känna varandra för att kunna samarbeta. Eftersom UNR:s resolutioner alltid sänds vidare till Nordiska rådet, har vi möjlighet att lyfta fram ungas synpunkter på aktuella politiska frågor och komma med idéer att utveckla det nordiska samarbetet. Till exempel presenterade jag på Nordiska rådets session i fjol idén om en gemensam ansökningsportal till Nordens högskolor. Nordiska rådet kan också vända sig till oss när de behandlar frågor som har med barn och unga att göra.

 

Hvilke opgaver og udfordringer venter forude for Ungdommens Nordiske Råd i det kommende år?

När jag ställde upp som president ville jag fästa uppmärksamhet vid synligheten av det arbete som UNR och dess presidium gör. Där återstår det fortfarande rätt mycket att göra, men vi har redan kommit en god bit på vägen. På hösten ska vi ordna ett arbetslivsrelaterat seminarium tillsammans med Nordjobb, NSU och Föreningarna Nordens Ungdomsförbund i Köpenhamn och i samband med den årliga UNR-sessionen i oktober arrangerar vi ett seminarium på Island om ungas delaktighet och politiska deltagande i Norden. Därtill ska vi bl.a. lansera en ny webbsida, då den gamla redan sett sina bästa dagar!

 

Lidt mere information om Kai

24 år. Uppvuxen och bosatt i Åbo, Finland. Studerar statskunskap på magisternivå vid Åbo Akademi. Varit aktiv i bl.a. scouterna, Pohjola-Nordens Ungdomsförbund, Socialdemokratiska Studerande SONK, Socialdemokratisk Ungdom och Nordiska barn- och ungdomskommittén (NORDBUK). Intressen: Norden, politik, segling, litteratur.

Kontakt: kai.alajoki@pohjola-norden.fi, +358407758143, twitter @KaiAlajoki.