ISCA Secretariat: Vester Voldgade 100, 2, DK-1552 Copenhagen, Denmark - CVR 29 50 05 41 Tel: +45 29 48 55 51 / info@isca-web.org24/4/2015Fokus på FUR: Er der en lederskole legacy?

Ved megaevents - som f.eks de Olympiske lege, Verdenmesterskabet i fodbold eller store kulturarrangementer - diskuterer man ofte om hvilken legacy de egentligt har. Hvilke fordele er der forbundet med at planlægge, fundraise til og gennemføre disse events? Hvad står værterne tilbage med, når støvet har lagt sig og den sidste deltager har vinket farvel? Det spørgsmål har vi stillet til Føroya Ungdomsrád (FUR), som sidste år arrangerede Nordisk Lederskole på Færøerne under temaet unges entreprenørskab. Lederskolen er ikke ligefrem en megaevent, men den er et flagskib i NSU-samarbejdet. Og så er det oplagt at stille netop FUR det her spørgsmål, for med lederskolen 2014 kom FUR på banen som vært for et NSU-arrangement efter en pause på hele 9 år.

 

”At påtage sig værtsskabet for Nordisk Lederskole var en stor og spændende udfordring for FUR” fortæller Hjørdis Gaard, der var projektleder for lederskolen. ”Med lederskolen fik vi for alvor hænderne helt ned i bolledejen i et internationalt projekt efter en lang pause”.

 

Internationale eller nordiske projekter er ikke ligefrem hverdagskost for FUR, der typisk arbejder med top down projekter på nationalt plan på Færøerne. FUR er f.eks ansvarlig for uddeling af tipsmidler til frivillige organisationer. På projektfronten har FUR stået i spidsen for projektet "Vind en lærling", et initiativ til at øge antallet af lærepladser i private virksomheder og i det offentlige på Færøerne. For et par år siden udgav FUR en bog om uddannelsesmuligheder på Færøerne a la ”Hvad kan jeg blive?” og er nu ansvarlig for at opdatere bog og tilhørende hjemmeside hvert år. FUR har også fået penge til at etablere og administrere en hjemmeside, der skal tiltrække udenlandske studerende til Færøerne.

 

”Set i det lys var lederskolen virkelig et radikalt anderledes projekt for FUR at gå ombord i, fordi FUR – med støtte fra NSU’s sekretariat – var ansvarlig for hele processen inkl. læring, oplevelser, logistik og de helt lavpraktiske spørgsmål om hvor deltagerne skulle bo, hvad de skulle spise og lave og hvordan”.

 

Hvad kom der så ud af det for FUR? Ud over alt det store arbejde, der var forbundet med at få 30 unge fra hele Norden bragt til Færøerne og lade dem se, opleve og prøve en masse ting de aldrig før havde prøvet?

 

”Som den allervigtigste fordel ved værtsskabet fik vi mobiliseret en gruppe af frivillige, der brændte for lederskolen. De fik en rigtig god erfaring i bagagen og på deres CV, især i forhold til idéudvikling, planlægning, projektledelse og samarbejde. De lærte en masse i løbet af den uge og de færdigheder kan FUR nyde godt af næste gang vi kaster sig ud i et lignende projekt” fortæller Hjørdis.

 

”På det økonomiske område”, fortsætter hun, ”fik vi lavet flere aftaler med private sponsorer så der kom mere luft i økonomien for lederskolen, og det er klart et aktiv som vi kan bruge igen i fremtiden. Endelig kom Lederskolen også i flere medier på Færøerne, så vi fik synliggjort FUR og skabt en god opmærksomhed omkring vores arbejde”.

 

På den måde havde lederskolen absolut en vigtig legacy for FUR: ”Vi fik vist, at FUR kan klare at stå for en lederskole, og endda en lederskole, der fik en meget positiv deltagerevaluering. FUR har nu et langt bedre udgangspunkt næste gang vi skal gennemføre et internationalt projekt” slutter Hjørdis med et stort smil.